Jak pielęgnować meble kuchenne

W tym dziale znajdziesz artykuły o meblach, akcesoriach, materiałach, zapraszamy do lektury.

  1. Jak zaprojektować meble kuchenne, kilka porad.
  2. Blaty kuchenne.
  3. Jak dbać o meble kuchenne aby nie straciły swojego blasku.
  4. Wyspa w kuchni.

1.Jak zaprojektować meble kuchenne, kilka porad

Już na etapie budowy domu, czy mieszkania w głowie pojawia się zamysł jak mają wyglądać meble kuchenne, aby nie popełnić błędów podczas budowy warto zabudowę mebli kuchennych przemyśleć znacznie wcześniej i już na wstępnym etapie nanieść korekty do projektu domu czy mieszkania.

• Zaczynamy od rozplanowania przyłączy mediów dla strategicznych miejsc w naszej kuchni : zlew, piekarnik, płyta gazowa/elektryczna, wentylacja
- warto pamiętać aby zlew, płyta, piekarnik znajdowały się w niedalekiej odległości od siebie
- chcąc zbudować wyspę kuchenną z zamontowanych sprzętem AGD, trzeba doprowadzić media, co podnosi koszty a usunięcie przyłączy wiąże się z ingerencją w podłogę.

• Kolejnym krokiem jest wybór AGD a nie jest to prosta sprawa, zabudowane? wolno stojące? Warto dobrze rozeznać rynek AGD, dobrze kiedy sprzęt jest wybrany już na wstępnym etapie projektowania mebli.

• Co pomiędzy blatem a szafkami wiszącymi? W zależności od charakteru kuchni, wyglądu oraz przeznaczenia mebli kuchennych możemy wybierać pomiędzy tradycyjnymi płytkami, szkłem lakierowanym, szkłem z fototapetą oraz różnego rodzajami tworzywami pvc. Jeśli decydujemy się na fartuch z płytek należy go wykonać przed montażem mebli, pozostałe materiały możemy montować po ukończeniu montażu kuchni.

• Kolory ścian, podłogi, frontów, blatu czyli to co w głównej mierze decyduje i nadaje charakteru naszej zabudowie kuchennej. Najważniejsza kwestia z którą jest najwięcej problemów. Kolor ścian zawsze można zmienić i nie jest to najmniejszym problemem, niestety wszelakie zmiany koloru frontów czy blatów wiążą się już z większymi kosztami. Jeśli nie jesteśmy pewni końcowego efektu warto wykonać wizualizację, która w dużej mierze da obraz projektowanych mebli kuchennych.

• W małej kuchni warto zastanowić się nad zabudową górnych szafek pod sam sufit, natomiast w dużej kuchni mając do dyspozycji wiele dolnych szafek, ciekawie prezentują się niższe, czasem pojedyncze szafki wiszące.

• Producenci akcesoriów meblowych stosowanych w meblach kuchennych dają nieograniczone możliwości, aby w pełni poznać aktualną ofertę zalecam udać się do najbliższego dużego sklepu oferującego wiele rodzajów akcesoriów kuchennych.

• Tym co nadaje blasku, podkreśla zastosowane materiały i uwidacznia detale jest oświetlenie, warto więc odpowiednio zadbać o ten element, producenci akcesoriów meblowych w tej dziedzinie również dają nam spory wybór – halogeny pod szafkowe, oświetlenie LED, listwy wpuszczane w korpus szafek wiszących.

Meble kuchenne na wymiar to inwestycja na wiele lat, często stosując drogie materiały jest to spory wydatek, dlatego warto dobrze zaprojektować swoją kuchnie marzeń aby każda wydana złotówka dała nam satysfakcję posiadania mebli które w pełni zaspokajają nasze potrzeby.

2. Blaty kuchenne


Blaty kuchenne to jeden z najważniejszych elementów zabudowy kuchennej. Jako robocza powierzchnia jest najbardziej narażona na uszkodzenia. Noże, tłuczek, gorące naczynia, tłuste plamy, mogą pozostawić swój ślad na blatach. Poza walorami roboczymi, dobrze dobrany blat kuchenny wnosi walory estetyczne, dobrany wedle zamysłu projektanta tworzy niepowtarzalną atmosferę umilając nam spędzony w kuchni czas.

Jako że kuchnia to pomieszczenie w którym spędzamy dużo czasu, warto dobrze zastanowić się nad wyborem materiału z którego będzie wykonany blat kuchenny, różne materiały to różne warianty wytrzymałości i ceny.

Blaty drewniane – plusy i minusy


Blaty drewniane przeznaczone do kuchni wykonuje się na kilka sposobów: z litego drewna, bądź z drewna klejonego. Materiał z jakiego wykonuje się blaty to twarde drewno liściaste (dąb, buk, mahoń, drewna egzotyczne). Pewniejszym wyborem jest materiał klejony na mikrowszczepy (nie wypacza się, co czasem zdarza się z drewnem litym). Takie blaty można bejcować na dowolny kolor oraz polakierować aby dłużej zachować jego walory estetyczne i robocze.
Poza bejcowaniem i lakierowaniem blaty można olejować z czasem ciemnieją) taki zabieg należy systematycznie powtarzać.


Plusy:
- naturalny wygląd oraz możliwość renowacji i zmiany koloru
- łatwość w obróbce i wykończeniu


Minusy:
- cena (która w przypadku dużej kuchni może znacznie zawyżyć koszt mebli kuchennych.)
- konieczność systematycznego olejowania
- blaty wykonane z litego drewna wypaczają się


Blaty Laminowane – plusy i minusy


Blaty laminowane to najczęściej wykorzystywane blaty w meblach kuchennych. Duża gama dostępnych laminatów u wielu producentów płyt laminowanych powoduje że klienci najczęściej wybierają ten materiał.
Blaty laminowane to pogrubione płyty meblowe wykończone zaobleniem w dwóch rodzajach w zależności od grubości blatu. Dodatkowo blaty można wykończyć na krawędzie proste.
Ważna sprawą jest odpowiednie zabezpieczenie wszystkich krawędzi blatu laminatem, bądź listwą aluminiową, dodatkowo należy odpowiednio zabezpieczyć blat przed wilgocią w okolicach zlewu oraz płyty grzewczej.

Plusy :
- niska cena,
- duży wybór dekorów
- funkcjonalność
- łatwość obróbki i wykończenia
- odporność na tłuszcze i plamy


Minusy:
- mała wytrzymałość na wilgoć (źle zabezpieczony blat wokół zlewu i płyty grzewczej „pije wodę”)
- brak możliwości odnowienia powierzchni
- mała odporność na wysokie temperatury

Blaty kamienne – plusy i minusy


Blaty z kamienia naturalnego są bardzo efektowne i wyglądają bardzo ekskluzywnie. Najczęściej blaty kamienne wykonuje się w granitu oraz marmuru. Gruby blat kamienny wymaga wzmocnionej konstrukcji szafek oraz w przypadku marmuru odpowiedniej pielęgnacji. Najlepiej wyglądają blaty wykonane z jednego bloku oraz połączone bez spoinowo.



Plusy :
- wysoka odporność na uderzenia, wysokie temperatury, zarysowania, wodę i środki chemiczne
- możliwość odnowienia zniszczonej powierzchni,
- ekskluzywny wygląd


Minusy:
- cena
- marmur jest podatny na przebarwienia
- materiał trudny w obróbce

Blaty kompozytowe


Blaty kompozytowe wykonane są z żywic epoksydowo-akrylowych oraz zmielonych minerałów. Kompozyt naklejany jest na płytę wiórowa lub MDF. Proces produkcyjny pozwala nadawać różne kształty i kolory.


Plusy:
- wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne
- łatwo je utrzymać w czystości


Minusy
- cena

Blaty syntetyczne (kamień syntetyczny)


Kamień syntetyczny to materiał stworzony przez człowieka. Swoimi właściwościami fizycznymi i chemicznymi dorównują prawdziwym kamieniom szlachetnym. Najbardziej popularnymi materiałami z których wykonuje się blaty są: corian, marlan, kerrock oraz top stone.


Plusy:
- duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne
- szeroka gama kolorystyczna
- odporność na przebarwienia
- nieprzesiąkliwość


Minusy:
- cena
- materiał trudny w obróbce


3. Jak dbać o meble kuchenne?

W naszej firmie często spotykamy się z pytaniami klientów jak dbać o meble kuchenne, czym je konserwować i jak czyścić, aby jak najdłużej zachowały swój atrakcyjny wygląd. Kiedy już zaczniemy użytkować naszą wymarzoną kuchnie, naturalną koleją rzeczy jest, że meble narażone są na uszkodzenia mechaniczne oraz inne negatywne czynniki. Z biegiem czasu meble kuchenne tracą swą atrakcyjność i pierwotny wygląd. Najbardziej narażone są na działanie oparów, tłuszczu oraz różnych składników spożywczych które mają bezpośrednio kontakt z materiałem z którego wykonane są meble kuchenne.

Jak dbać o meble w kuchni aby długo zachowywały atrakcyjny wygląd? Jest kilka składowych które przedłużą żywotność mebli kuchennych.

Najważniejsza sprawą jest systematyczność oraz samodyscyplina. Jedno sprzątanie w tygodniu to zdecydowanie za mało, najlepiej każdorazowo po używaniu sprzętu kuchennego wyczyścić i odświeżyć całe otoczenie. Każdy wie jak wyglądają meble i otoczenie płyty gazowej czy płyty indukcyjnej po smażeniu na głębokim oleju, ale nie zawsze po męczącym dniu w kuchni chce się wszystko od razu sprzątać, a to spore zaniedbanie. Najlepiej i najłatwiej wyeliminować świeże zabrudzenia, niż później poświęcać pół dnia na sprzątanie kuchni.

Do sprzątania mebli kuchennych najlepiej używać środków ku temu przeznaczonych, odradzam stosowanie uniwersalnych środków chemicznych, niektóre powierzchnie mebli mogą na nie źle reagować. Równie ważną sprawą jak środki chemiczne są materiały za pomocą których czyści się meble, najlepiej stosować miękkie gąbki i szmatki. Szorstkie materiały po kontakcie z powierzchnią mebli mogą spowodować spore zniszczenia, zarysowania oraz zmatowienia powierzchni, które są nieodwracalne.

Należy zadbać, aby powierzchnie mebli kuchennych miały jak najmniejszy kontakt z wilgocią. Podczas intensywnego gotowania poza włączeniem okapu kuchennego warto uchylić okno. Czajnik elektryczny nie powinien stać pod szafkami wiszącymi. Sporą dawkę wilgoci uwalnia również zmywarka dlatego należy unikać jej otwierania tuż po skończeniu pracy, lepiej niech pozostanie zamknięta przez dłuższą chwilę. Newralgicznym punktem każdej kuchni jest zlew, z racji częstego używania najtrudniej zadbać o jego estetyczny wygląd, zlew jak i obszar wokół niego należy po każdym użyciu przetrzeć wilgotną szmatką usuwając nadmiar wody.
Do czyszczenia stali czy aluminium stosujmy specjalne środki chemiczne, które nie zniszczą powierzchni urządzeń i efektywnie usuną zabrudzenia. Podobnie z płytą ceramiczną najlepiej na bieżąco usuwać wszelakie zabrudzenia.

Użytkując meble kuchenne na co dzień nie sposób uniknąć zabrudzeń czy zużywania się sprzętu. Można natomiast zapewnić im dłuższe życie odpowiednią pielęgnacją. Ważniejsze od drogich środków chemicznych jest systematyczne sprzątanie oraz rozsądne korzystanie ze sprzętów kuchennych.

4. Wyspa w kuchni


Wyspa w kuchni to coraz częściej stosowane rozwiązanie w meblach kuchennych ale….
Już na wstępnym etapie projektując meble kuchenne, musimy podjąć decyzje czy i w jaki sposób chcemy zbudować wyspę w naszej wymarzonej kuchni.

Z czego? W jaki sposób?

Jest kilka sposobów w który można wykonać wyspę. Na etapie wykończenia można zbudować konstrukcję szkieletową, wykończoną płytami gipsowymi. Firma wykonująca meble może ją zbudować z szafek kuchennych i obudować dowolnym materiałem . Można połączyć konstrukcję drewnianą z szafkami kuchennymi

Sposób wykonania wyspy kuchennej uwarunkowany jest wieloma wytycznymi, dobór materiałów i sposób wykończenia pozwala nadać dodatkowego blasku pozostałym meblom.
Nie w każdej kuchni wyspa to dobre rozwiązanie. Każda wyspa wymaga odpowiedniej ilości miejsca. Najczęściej wyspy buduje się w otwartych kuchniach, gdzie taka zabudowa może oddzielić salon od miejsca przygotowywania posiłków. A jeśli kuchnia stanowi osobne pomieszczenie ważne jest aby pomiędzy wyspą a pozostałymi meblami pozostawić odpowiednią przestrzeń aby swobodnie dwie osoby mogły się minąć oraz zostawić przestrzeń dla swobodnego użytkowania różnorakich mechanizmów stosowanych w szafkach kuchennych.

Wyspa użytkowa? czy dla ozdoby?



W zależności od projektu kuchni wyspa możemy stanowić dodatkowe miejsce na przechowywanie różnorakich rzeczy w kuchni ale równie dobrze może stać się swoistym „centrum dowodzenia” Zapewniając odpowiednie rozmiary oraz instalując w zabudowie wyspy, piekarnik, zlewozmywak, płytę grzewczą, wyspa stanie się centrum kuchni, miejscem przy którym będziemy spędzać najwięcej czasu przygotowując posiłki.

Zazwyczaj stojąc przy blacie kuchennym w tradycyjnej zabudowie stoimy tyłem do kuchni, w przypadku przygotowywania posiłków na wyspie, możemy mieć lepszy kontakt z innymi użytkownikami kuchni czy też gośćmi w salonie.

Nie mając dużej ilości przestrzeni można zastosować półwysep, element oddzielający kuchnie od salonu lub stworzyć dodatkowe miejsce spożywania posiłków/barek. Często takie rozwiązanie stosuje się w zabudowie kuchennej w kształcie litery U lub L. Barek może być podwyższony dzięki czemu zasłaniamy blat roboczy i nie musimy się przejmować jeśli przyjaciele wpadną z niezapowiedzianą wizytą a w kuchni bałagan. Można również przedłużyć blat roboczy z wolna przestrzenią pod spodem w ten sposób zyskamy stół do codziennego spożywania posiłków.

Niewątpliwym plusem zastosowania wyspy jest niestandardowy, awangardowy wygląd. Wyspę można stosować w kuchni nowoczesnej jak i stylowej. W zależności od rozmiarów może być „magazynem” lub centrum przygotowywania posiłków. W otwartych kuchniach oddziela część roboczą od salonu.

Do minusów zabudowy kuchennej z wyspą możemy zaliczyć wymóg odpowiedniej wielkości pomieszczenia. Już na etapie projektu domu czy mieszkania Jeśli chcemy aby wyspa była użytkową częścią mebli kuchennych musimy zaplanować dostęp mediów (woda, prąd, odpływ) co niewątpliwie odbije się negatywnie na kosztach związanych z projektem kuchni.
Podsumowując można stwierdzić, iż kuchnia z wyspą wymaga wielu przemyśleń i odpowiedniej aranżacji. A sama wyspa odpowiedniego wykonania i estetycznego wyglądu.

 

Ergonomia w kuchni cz. III

Podstawowe wymiary

  • 50 cm-minimalna odległość pomiędzy szafkami wiszącymi a stojącymi

  • 90 cm-optymalna wysokość blatu roboczego

  • czynności wymagające większego obciążenia (np. wyrabianie ciasta) mogą mieć obniżony blat roboczy do wys.75 cm

Szafki wiszące

  • ostatnia półka w szafce wiszącej nie powinna być wyżej niż na wys. 180cm, aby swobodnie sięgać po produkty i naczynia

  • 50 cm- min odległość pomiędzy szafkami wiszącymi a stojącymi (w przypadku wyższej osoby tą odleglość można zwiększyć)

Odległości pomiędzy ciągami kuchennymi

  • 120cm - min odległość pomiędzy ciągami kuchennymi ważne, aby kuchenka nie znajdowała się na przeciw zmywarki

Główne miejsce pracy w kuchni

  • miejsce to znajduje się pomiędzy kuchenką a zlewem powinno mieć min 80 cm

Czynności wykonywane w kuchni

  • PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW: najważniejszym miejscem jest przestrzeń pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem. Rekomendowana szerokość blatu roboczego - 80 cm

  • ZMYWANIE: zmywając naczynia potrzebne jest miejsce na brudne jak i na czyste naczynia. Polecana przestrzeń - 40-60 cm.

  • GOTOWANIE: aby swobodnie odkładać gorące naczynia, potrzeba min 30-40 cm po obu stronach kuchenki

Najważniejsze obszary w kuchni

  • gotowanie

  • zmywanie

  • przechowywanie

 

Ergonomia w mieszkaniu

Urządzając mieszkanie, warto znać podstawowe zasady aranżowania poszczególnych pomieszczeń. Ich znajomość sprawi, że stworzone przez nas wnętrza będą nie tylko efektowne, ale równocześnie wygodne i bezpieczne.

Mieszkanie powinno być urządzone zgodnie z zasadami ergonomii. Co właściwie oznacza to słowo? Najprościej - chodzi o takie rozmieszczenie sprzętów w pomieszczeniu, żeby można było wygodnie z niego korzystać. Wygodne mieszkanie to również takie, którego wyposażenie spełnia wszystkie nasze potrzeby, którego kolorystyka nas nie męczy, a stworzony nastrój odpowiada naszemu charakterowi, potrzebom i gustom.

Przedpokój

W wielu mieszkaniach w blokach przedpokój to długi nieustawny korytarz, w którym powierzchnię ścian wypełniają drzwi. Taki przedpokój może służyć jedynie do komunikacji, a przecież powinien pełnić również funkcję domowej szatni i magazynu (przechowywanie garderoby, butów, walizek). Dlatego warto wygospodarować w nim wnękę na szafę, nawet kosztem jednego z sąsiednich pomieszczeń.
Przedpokój jest ciemnym i niewielkim pomieszczeniem. Z tego powodu powierzchnie ścian, wieszak i inne meble powinny być jasne. Przestrzeń doskonale powiększają duże tafle luster. Podłoga - nieco ciemniejsza niż ściany - powinna być łatwa do utrzymania w czystości. Warto zainstalować też dużo punktów świetlnych o regulowanym natężeniu.

Kuchnia

Kuchnia jest miejscem pracy, a jej urządzenie powinno tej pracy sprzyjać i ją ułatwiać. Dreptanie po kuchni to często wielokilometrowy męczący spacer. Dlatego tak bardzo ważne jest funkcjonalne urządzenie wnętrza - zachowanie właściwej kolejności sprzętów i odpowiedniego ustawienia mebli - czyli zbudowanie kuchni zgodnie z zasadami ergonomii.
Wygoda w kuchni to także przemyślane wnętrza szafek, odpowiednia liczba szuflad, miejsce na garnki, stolnicę i prodiż. To również dobre materiały, przyzwoite wykończenie i przemyślane drobiazgi. To blat i zlew, który łatwo wyczyścić, to właściwe oświetlenie, przy którym nie męczy się wzrok, to w końcu wieszaki na podręczne przyrządy, półki na rzeczy, po które stale się sięga, i gniazdka elektryczne, do których łatwo podłączyć urządzenia, np. mikser lub ekspres do kawy.

Kolejność sprzętów

Kuchenne sprzęty powinny być ustawione zgodnie z kolejnością czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłków. Pod tym względem pomieszczenie to przypomina małą fabrykę z określoną linią technologiczną. W jej skład wchodzą:

  • lodówka - najlepiej ustawić ją jak najbliżej drzwi, by zaraz po wejściu do pomieszczenia móc rozpakować zakupy;
  • blat pomocniczy długości od 40 do 60 cm. Można na nim kłaść zarówno produkty, które po przyniesieniu do domu dopiero włożymy do lodówki, jak i te, które z niej wyjmiemy, by przygotować posiłek;
  • zlewozmywak, który wraz z poprzedzającym go blatem służy do wstępnej obróbki produktów: mycia, obierania itp.;
  • główny blat roboczy długości od 60 do 120 cm. Im dłuższy, tym wygodniej się przy nim pracuje. Tutaj bowiem wykonujemy najwięcej czynności;
  • kuchenka (ewentualnie płyta grzejna i piekarnik), czyli miejsce gotowania, smażenia, pieczenia itp.;
  • blat końcowy długości około 40 cm - to w zupełności wystarczy do nakładania gotowych potraw na talerze, które stąd przenosimy na stół.
 

Ergonomia w kuchni cz. II

Gotowanie nie zawsze musie się nam kojarzyć tylko z codziennym obowiązkiem, może być również przyjemnością, ale by tak się stało warto kuchnię urządzić tak, by na wykonywanie niezbędnych czynności nie stracić zbyt wiele czasu. Dowiedziono bowiem, że przy odpowiednim rozmieszczeniu mebli i sprzętów kuchennych skraca się czas przygotowywania posiłków o 60% i czas poświęcony na gotowanie o 28%.

Codzienne przyrządzanie posiłków to powtarzanie wielu czynności. Począwszy od wypakowywania zakupów i wkładania ich do lodówki. Gdy są nam potrzebne, wyjmujemy je, myjemy, kroimy i wrzucamy do garnka, ustawiamy na kuchence lub wstawiamy do piekarnika. Taka kolejność wykonywanych czynności stała się podstawą do stworzenia zasady urządzania wygodnej kuchni. Według niej kuchenne prace powinny ułożyć się w tzw. trójkąt roboczy, a najważniejsze sprzęty, czyli kuchenka, lodówka i zlewozmywak powinny tworzyć wierzchołki tego trójkąta.

4 strefy

W kuchni możemy wyodrębnić strefy: zapasów (lodówka i produkty), przechowywania (naczynia, szklanki, sztućce), zmywania (zlew, zmywarka, kosz na śmieci), przygotowywania (blat roboczy, deski, miski, mikser, przyprawy) i gotowania (kuchnia, piechem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie).

Ponieważ wszystko zaczyna się od wyjęcia potrzebnych do gotowania rzeczy, pierwsza, przy drzwiach wejściowych, stać powinna lodówka lub szafka przeznaczona do przechowywania żywności. Obok lodówki przyda się miejsce do wykładania zakupów i blat do czyszczenia, krojenia i obierania wyjętych z lodówki produktów. Bezpośrednio przy nim powinien znaleźć się zlewozmywak, gdzie możemy je umyć lub wypłukać. Wygodnie jest pod zlewem umieścić kosz na śmieci, w tym bowiem miejscu zbierać się będzie najwięcej odpadków. Po drugiej stronie zlewozmywaka potrzebny jest blat, na którym będziemy przygotowywać potrawy do gotowania. Ponieważ najczęściej jest to główne miejsce pracy, blat nie powinien być krótszy niż 80 cm. Jeżeli planujemy ciąg szafek na górze – to nad tą częścią blatu wygodnie jest przechowywać przyprawy. W następnej kolejności stawiamy kuchenkę i piecyk, nad nimi oczywiście instalujemy okap, dzięki któremu zapachy nie przenikną do reszty mieszkania. Całość naszego ciągu roboczego powinien kończyć stoliczek lub kawałek blatu, który posłuży do stawiania gotowych już dań, a także do gromadzenia brudnych naczyń.

Kształt kuchni

W zależności od kształtu, wielkości kuchni i rodzaju zabudowy będzie on wyglądał inaczej. Oprócz miejsca ulokowania poszczególnych urządzeń nie bez znaczenia są również odległość między nimi. W małych kuchniach z konieczności czasami je zmniejszamy, ale w dużych nie warto ich zwiększać, oszczędzimy sobie niepotrzebnej bieganiny. Jeśli to możliwe, ustawmy szafki w kształcie litery U (ewentualnie dwurzędowo), litery G (może z wyspą) lub wybierzmy układ w L. Zdecydowanie najmniej wygodna jest kuchnia jednorzędowa. Najwygodniej bowiem jest, gdy tzw. trójkąt roboczy lodówka-zlew-kuchenka był jak najbardziej zwarty.

  1. Zabudowa dwurzędowa

    Urządzenia zlokalizowane są po przeciwnych stronach kuchni. Po jednej stronie szafki ze zlewozmywakiem, głównym blatem roboczym i kuchenką, a po drugiej stronie - wysoka szafa, lodówka i długi blat. Jest to wygodne rozwiązanie do wnętrza krótkiego, ale w miarę szerokiego (min. 240 cm), pod warunkiem, że odległość między dwoma rzędami szafek wyniesie nie mniej niż 90-120 cm. Jeśli piekarnik umieszczony jest pod płytą grzejną, wówczas - by swobodnie z niego korzystać- minimalna odległość od przeciwległych szafek powinna wynosić 120 cm.


  2. Zabudowa w kształcie litery L

    W prawie każdej kuchni (z wyjątkiem długiej i wąskiej) sprzęty można funkcjonalnie rozmieścić ustawiając je wzdłuż dwóch prostopadłych ścian. Wówczas lodówka i zlewozmywak powinny być ustawione pod jedną ścianą, a kuchenka pod drugą. dzięki temu wygospodarujemy sporo miejsca na najbardziej ergonomiczny blat roboczy pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką. Jeśli miejsce na to pozwoli, przy wolnej ścianie można ustawić wygodny stół, który będzie miejscem do spożywania posiłków, a w razie potrzeby posłuży jako dodatkowe miejsce do pracy.


  3. Zabudowa w kształcie litery U

    W tym układzie dwa ciągi robocze usytuowane wzdłuż przeciwległych ścian są połączone trzecim, poprzecznym, a każdy ze sprzętów ustawiony jest wzdłuż innej ściany. Jest to rozwiązanie najwłaściwsze w sporej kuchni z oknem lub w pomieszczeniu otwartym na pokój. Zlewu nie należy umieszczać centralnie pod oknem, by nie tracić oświetlonego światłem dziennym blatu roboczego. Kuchenkę i lodówkę ustawia się w bocznych ciągach roboczych. Kuchnię otwartą można oddzielić od salonu barkiem lub stołem i mieć dodatkowe miejsce do pracy.


  4. Zabudowa jednorzędowa

    Przy takim ustawieniu sprzętów trudno o zastosowanie zasady trójkąta, ale zachowanie odpowiedniej kolejności gwarantuje wygodę pracy. Sprzęty są rozmieszczone wzdłuż jednej ściany. Ciąg roboczy zaczyna lodówka, za nią szafka z blatem na produkty wyjmowane z lodówki. Za blatem powinien być umieszczony zlewozmywak i - w odległości min. 80-90 cm - płyta grzejna. Ponieważ musimy mieć wygodny dostęp do garnków z każdej strony, dlatego za płytą musi zostać min. 30-40 cm blatu. Zabudowa jednorzędowa sprawdza się w małych i wąskich kuchniach, we wnękach i aneksach kuchennych.

 

Wygodne gotowanie

Planując wygodną kuchnię warto zwrócić uwagę również na wystarczającą długość blatów roboczych, dużą liczbę szuflad w zabudowie (można wszystkie dolne szafki zastąpić szufladami), przewidzianą na zapas liczbę gniazdek elektrycznych, dobre oświetlenie blatu roboczego.

Spędzając zbyt dużo czasu w jednej, stojącej pozycji można doprowadzić do zbytniego obciążenia kręgosłupa. Dlatego warto zadbać o dwie istotne sprawy – przewidzieć możliwość wykonywania prac kuchennych na siedząco i dostosować wysokość blatów i stołu do naszego wzrostu. Będzie to możliwe gdy wybierzemy szafki z regulowanymi nóżkami.

 

Najważniejszy stół

To niewątpliwie najważniejszy mebel w kuchni. Przy nim nie tylko przygotowujemy posiłki i jemy, a także przyjmujemy również gości. Jeśli tylko mamy dość miejsca postawmy wygodny, duży stół, jeśli nie – to chociaż mały stoliczek, w ostateczności barek lub wysuwany blat. Wygodny stół to taki, gdzie na jedną osobę przypada powierzchnia 60 x 30 cm. Najlepiej, jeśli będzie dostępny ze wszystkich stron, z jasną lampą nad blatem.

Dobry pomysł – spiżarnia

Coraz więcej rodzin robi większe zakupy raz w tygodniu. Do przechowywania zapasów przydaje się więc spiżarnia. Najlepiej miejsce na nią wygospodarować między garażem a kuchnią. Wygodne półki lub przewiewne regały rozwiążą nam magazynowanie nie tylko bieżących zapasów, ale także przetworów na zimę. Jeżeli mamy oddzielną zamrażarkę, ją także warto przenieść do spiżarni.

Grunt to dobre światło

Oprócz wygodnego ulokowania sprzętów ważne jest funkcjonalne rozmieszczenie kuchennego oświetlenia, bowiem wszystkie czynności wykonywane w kuchni wymagają dobrego światła. Podstawą jest dzienne światło wpadające najlepiej przez północne lub wschodnie okno. W średniej wielkości kuchni wystarczy jedna lampa umieszczona tradycyjnie, pośrodku sufitu lub nad stołem. Jej zadaniem jest oświetlić całe pomieszczenie i sprawić, by dobrze widoczne były wnętrza górnego rzędu szafek wiszących. Gdy kuchnia jest duża, przydadzą się dwie, a nawet trzy lampy, rozmieszczone tak, by równomiernie oświetlały pomieszczenie. Dobrze sprawdzają się oczka świetlne w suficie podwieszanym lub nad szafkami wiszącymi.

Jasny blat – oświetlenie blatu roboczego najlepiej zamontować pod wiszącymi szafkami. Może to być kilka niewielkich lampek, z których strumień światła będzie padał na blat, zlewozmywak i kuchenkę. Innym, równie dobrym, rozwiązaniem jest podłużna, bezcieniowa świetlówka. Warto zwrócić uwagę na to, by snop światła zawsze był skierowany bezpośrednio na blat i nie raził w oczy.

Lampa nad stołem – planując oświetlenie tej części kuchni warto zachować umiar, bowiem przestrzeń dookoła stołu nie powinna być ani zbyt jaskrawa, ani zbyt ciemna. Najlepiej sprawdzają się tu lampy o regulowanej długości zawieszenia, które można dowolnie opuszczać i podnosić. Oczywiście, powinny „zatrzymywać się” na takiej wysokości, by ich światło nie oślepiało osób siedzących przy stole. Umieszcza się je pojedynczo lub po kilka, najlepiej bezpośrednio nad blatem stołu. Warto zwrócić uwagę na to, by klosze lamp były zamknięte od góry – wtedy cały snop światła skierowany jest na stół, a pozostała część pomieszczenia pozostaje w lekkim, miłym dla oka, półcieniu. Nad stołem najlepsze będą żarówki dające ciepłe światło.

Joanna Dąbrowska

Nasi dostawcy